Birgitta Däröste

Under de senaste 8 åren har jag återupptagit mitt målande genom att gå många kurser i Göteborg för bl a konstnärerna Morgan Ekerås och Alexandra Hedberg. Utöver detta har jag deltagit i kursverksamheten på Hönö Konsthall, med konstnärerna IA Green och Lena Nahlin. Jag har också funnit glädjen i keramik och har nu gått flera terminer under ledning av bl a konstnärerna Erik Krouthén och Johanna van Eldijk.

Jag har alltid varit kreativ på något sätt, samtidigt som jag känt ett genuint intresse för naturvetenskap och teknik. Som liten ägnade jag mycket tid åt att teckna och pyssla och under min högstadietid i Dals-Ed designade jag och sydde mina egna kläder. I grundskolan hade jag konstnär Carl-Göran Hagberg i ämnet Teckning. Vid 9:ans avslutningsceremoni tilldelades jag ett Tecknings-stipendium. Mitt gymnasieval blev Naturvetenskaplig linje på Karlbergsgymnasiet i Åmål och det var självklart att också välja Teckning, som ett av mina ämnen. Under gymnasieåren deltog jag i min första utställning, en elevutställning som arrangerades av min lärare konstnär Björn Carlén på Åmåls konsthall.

Efter gymnasietiden valde jag att ge mig själv ett sabbatsår på Stenebyskolan i Dals Långed, där jag stortrivdes och hade ett härligt år. Under höstterminen fördjupade jag mig i mönsterkonstruktion, sömnad och färglära. Under våren studerade jag vävning, formgivning och textilkunskap. En utav pedagogerna var konstnär KG Bratt. Jag bodde på internatet och det var en underbart trivsam tid i ett gott gäng med croquis-kurser på kvällarna och halmslöjd mm.

Året därpå vikarierade jag som högstadielärare och under tiden kom jag fram till att jag skulle skaffa mig ett ’riktigt arbete’, eftersom jag inte ansåg det vara rimligt att tro att jag skulle kunna försörja mig som konstnär. Jag tackade nej till Arkitektur och utbildade mig i stället inom fysik och data vid Chalmers. Under utbildningstiden förgyllde mitt bildminne mina föreläsningsanteckningar så mycket att föreläsare rådde mig att trycka upp dem till försäljning. Idag är mitt yrke Dataingenjör och jag strävar aktivt efter att skapa en tillvaro, där jag kan kombinera mitt intresse för naturvetenskap och teknik med kreativt skapande. I mitt arbetsliv får jag användning av min känsla för färg och form, då jag bygger användargränssnitt och webbsidor.

Som ett steg i riktning emot att skapa fler tillfällen för kreativt skapande i min tillvaro har jag en idé om att starta upp ett kulturellt nav för likasinnade i min närmiljö. Jag kallar min idé för ’Konstkluster’ och alldeles nyligen har jag, tillsammans med några härliga vänner, startat upp Norra skärgårdens allmänna konstförening – NOAK – där jag är ordförande.

Det känns verkligen kul att jag idag funnit ett sätt att förena mitt konstnärliga intresse med den yrkesbana jag har valt.

Vernissage Åmåls konsthall 16 juli 2016
Vernissage
Åmåls konsthall 16 juli 2016

Utställningar:

2019 Utställningshallen på Öckerö bibliotek, en samlingsutställning anordnad av NOAK
2016 Åmåls konsthall, en samlingsutställning anordnad av Björn Carlén och Gunilla Kjellstedt,  Dalslands Konstnärsförbund, tidningsartikel i PD
2012 Konstvågen Öckerö, en samlingsutställning anordnad av Lena Nahlin och IA Green på Hönö Konsthall
1980 Stenebyskolans examensutställning
1979 Stenebyskolans examensutställning & catwalk
1978 Åmåls konsthall, en utställning för ett urval av Karlbergsskolans elever

updated 2019-03-14